03 July 2011

(Renungan) Selepas kita mati, apa akan jadi pada akaun Facebook kita?

Gambar HiasanMari kita renung-renungkan bersama fikir-fikirkan bersama jika satu hari nanti kita mati, akaun facebook ini hanya kita yang tahu password hanya kita yang boleh access..   dan   selepas kita mati.. apa yang jadi pada akaun fb kita? mungkin ada yang akan ucapkan takziah mungkin ada yang selalu menjenguk bagi mengubat rindu tetapi.. sedarkah kita gambar-gambar kita.. akan terus membuatkan kita terseksa di alam kubur? gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna macam mana nanti?

lelaki ajnabi terus-terusan tengok dalam masa yang sama, tiada siapa yang boleh deletekan gambar kita.. walau sudah bertahun-tahun kita mati, gambar itu terus ada.. saham dosa terus meningkat..   macam mana? pernah terfikir tak? tudung singkat yang dipakai tu, akan selamatkan kita dalam kubur nanti? legging dan jeans ketat, boleh selamatkan kita? baju yang membalut aurat itu, bagaimana?   mungkin kini kita masih merasa tak sabar nak berkongsi cerita dengan gambar-gambar yang cantik tempat-tempat yang kita dah lawati di muka bumiNya   tapi di akhirnya nanti.. semua itu tidak akan membawa erti semuanya hanya tinggal kenangan bagi yang masih hidup di alam kubur, semua itu tidak sedikit pun boleh menyelamatkan kita..

cuba kita renung-renungkan, saham dosa yang terus meningkat walau setelah ketiadaan kita di muka bumi sehingga hari akhirat   tutupilah auratmu sebelum auratmu ditutupkan peliharalah dirimu sebelum dirimu dikapankan~   jagalah maruah diri sebagai seorang muslimah mati itu pasti persiapkan diri untuk mati itu perlu..

moga Allah redha dengan perkongsian ini amin~   renung-renungkan da selamat beramal :)

P/s: Sebar-sebarkan. Semoga Bermanfaat.
Sumber : layar minda


5 comments:

Anonymous said...

betul...suke entri ni..buat peringatan

Anonymous said...

betul tu.. pasni kena bagitaw kaum terdekat pswrd dgn emai lah.. hehe

Solehah_SS97 on July 4, 2011 at 1:10 AM said...

saya suke enti ni..terbaik

bunggsu on July 9, 2011 at 11:10 AM said...

huahahaha,,,bener thu...
mgkn kh kita ada akses internnet di alam kubur nanti..

Ferry I on July 15, 2011 at 9:40 PM said...

Betul sahabat...sekarang bnyak akun FB yang foto profilenya tidak bagus untuk dilihat.Memperlihatkan hal yang seharusnya tidak boleh dilihat sembarang orang.
Bagus postingannya sahabat...

Post a Comment

 

Total Pageviews