27 July 2009

Resepi Ayam Africa


Bahan-bahan

  • 4 - 6 peha ayam --tidak berkulit dan tulang
  • 2 biji peppers (merah dan kuning), dihiris
  • 1 ulas bawang, dihiris
  • 2 sudu makan jus limau
  • 2 camca halia, dihiris
  • 2-3 ulas bawang putih, cincang
  • 1/4 camca red pepper flakes/cili kering
  • salt n ground pepper to taste
  • 1 sudu makan minyak canola

Cara membuat

  1. Campurkan pepper, bawang, jus limau, halia, garlic, red pepper flakes, salt and pepper; reserved/biarkan..
  2. Panaskan minyak dlm nonstick skillet..masukkan ayam.. pastikan api sederhana ..cover dan tunggu masak dlm 10 min.
  3. Terbalikkan ayam dan masukkan bahan reserved tadi..cover separuh tutup.. tunggu hingga ayam masak ..turn occasionally.
  4. Hidang dgn nasi or couscous..

0 comments:

Post a Comment

 

Total Pageviews