Resepi Sup Ayam dan
Bahan-bahan:
3 dada ayam – potong dadu
2 daun bawang - cincang
2 batang lobak merah kecil - cincang
1 ulas bawang putih - cincang
8 cawan (2 liter) air rebusan ayam
2 helai daun bay
2 sudu makan ketumbar - cincang
100-120 gram mee
1 cawan kacang hijau(green pea) - rebus
2 sudu makan minyak zaitun
2 sudu teh jintan manis
½ cawan jagung - rebus (jika suka)
½ cawan kacang soya - rebus (jika suka)
Daun parsley untuk hiasan (jika suka)
2 sudu the jus lemon(jika suka masam)
Garam dan lada sulah secukup rasa
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak zaitun. Masukkan bawang putih, lobak merah dan daun bawang. Goreng selama 5 minit.
2. Masukkan ayam, ketumbar dan jintan manis. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa. Goreng selama 5 minit atau sehingga ayam bertukar menjadi putih.
3. Masukkan air rebusan ayam., jagung, kacang soya, dan daun bay. Biarkan sehingga mendidih selama 10 minit.
4. Masukkan mi dan kacang hijau. Panaskan sehingga mi masak.
5. Tutup api dan sajikan sup bersama daun parsley dan perahan jus lemon.
0 comments:
Post a Comment